Δράσεις για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς και μαθητές να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Στο σχολείο  μας πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας διάφορα:

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σε συνεργασία με την Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό μίλησαν στα παιδιά, τα βοήθησαν να διαχωρίσουν το bullying από τα απλά πειράγματα ή τις περιστασιακές αντιπαραθέσεις τους. Επίσης, τους έδειξαν ταινίες και animation για να κατανοήσουν τι σημαίνει «Σχολικός Εκφοβισμός» και τι πρέπει  να κάνουν, αν τυχόν τους συμβεί. Σε άλλες τάξεις οι εκπαιδευτικοί, αφού διάβασαν, συζήτησαν σχετικές ιστορίες από το βιβλίο της ΕΨΥΠΕ «Μη φοβάσαι! Μίλα!», ζωγράφισαν συνθήματα, δραματοποίησαν τους ρόλους «θύτης», «θύμα», «παρατηρητές» και πρότειναν τους ενδεδειγμένους τρόπους για να σπάσουν τον κύκλο της βίας.

Ασφαλώς, η ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από το θέμα του Σχολικού Εκφοβισμού δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά συνεχίζεται…

Στον παρακάτω σύνδεσμο τα παιδιά μπορούν να ξαναδούν προτάσεις διαχείρισης του Σχολικού Εκφοβισμού:

https://www.youtube.com/watch?v=l9UClj6HbnM