Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες

Από τις 11 Μαρτίου που έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων όλης της χώρας εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να επιλέξουμε τον πιο πρόσφορο τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ενεργοποιήθηκαν από νωρίς. Ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους μαθητές τους, έφτιαξαν ψηφιακές τάξεις στις πλατφόρμες του Υπουργείου (e-class και e-me) και επιπλέον προχώρησαν στην αποστολή επαναληπτικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Βρισκόμαστε όμως όλοι μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, γι’ αυτό και δοκιμάζουμε κάθε πρόσφορο μέσο εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης, το αξιολογούμε και επιλέγουμε το πιο αποτελεσματικό.

Οι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν κατά τις προηγούμενες ημέρες ότι η συμμετοχή των μαθητών τους στις ψηφιακές τους τάξεις είναι από μικρή έως μηδενική. Οι γονείς/κηδεμόνες, όσοι κατάφεραν να δημιουργήσουν λογαριασμό του παιδιού σας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), αντιμετώπισαν δυσκολίες, λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος.

Σύμφωνα με την ανατροφοδότηση που παίρνουμε από τους γονείς, η αποστολή υλικού μέσω e-mail λειτουργεί ικανοποιητικά. Σκεφτήκαμε όμως ότι μπορούμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία και όλοι οι μαθητές του σχολείου μας να έχουν άμεση πρόσβαση στην ασύγχρονη εκπαίδευση μέσω ενός αποθετηρίου υλικού.

Για τον λόγο αυτό, από τη Δευτέρα 30/3 θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε μια νέα ιστοσελίδα στην οποία καθένας μπορεί να συνδέεται με ένα απλό κλικ. Η ιστοσελίδα αυτή θα εμπλουτίζεται σταδιακά. Θα περιλαμβάνει ανά εβδομάδα το υλικό που έστελναν ως τώρα οι εκπαιδευτικοί με e-mail αλλά και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στα παιδιά.

Ο σύνδεσμος είναι:

https://kritikoualexandra.wixsite.com/mysite-2

Όσον αφορά τη εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση, θα σας ενημερώσουμε όποτε τεθεί σε λειτουργία για το Δημοτικό.

Τέλος, θα θέλαμε να ξέρετε ότι όλοι εμείς που αποτελούμε τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας είμαστε κοντά σας και προσπαθούμε για το καλύτερο.

Με εκτίμηση

Η Διευθύντρια

Κρητικού Αλεξάνδρα

 

Ενημέρωση από το 2ο ΚΕΣΥ Ανατ. Αττικής

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ενημερωθείτε για την εξ’ αποστάσεως επικοινωνία και υποστήριξη των μαθητών που απευθύνονται στο 2ο ΚΕΣΥ Ανατ. Αττικής.

2η Επιστολή Ενημέρωσης προς γονείς -κηδεμόνες signed

 

Ενημέρωση για την εγγραφή μαθητή στο ΠΣΔ

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία σας να βρεθεί ένας κοινός δίαυλος επικοινωνίας με το σχολείο, αυτό που το Υπουργείο ονομάζει εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Γνωρίζω επίσης ότι κάποιοι από εσάς που προσπάθησαν να κάνουν εγγραφή του παιδιού τους στο ΠΣΔ, αντιμετώπισαν πρόβλημα. Δυστυχώς αυτό έχει να κάνει με την αστάθεια του sch.gr, λόγω της τεράστιας επισκεψιμότητας που δέχεται αυτές τις ημέρες και μόνο οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας μπορούν να το διαχειριστούν.

Εκείνο που θέλω να γνωρίζετε είναι ότι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας προσπαθούν να κρατήσουν επαφή με τους μαθητές τους, με τα μέσα που διαθέτουν κι εργάζονται για την κατανόηση των νέων εργαλείων που το Υπουργείο έχει διαθέσει για αυτόν τον σκοπό.

Θα δείξουμε όλοι κατανόηση και υπομονή για όσο διάστημα χρειάζεται να λειτουργήσει αυτό το νέο εγχείρημα, το οποίο αφορά πανελλαδικά όλα τα σχολεία της Α/θμιας και της Β/θμιας.

Εσείς, ως γονείς, ακολουθήστε τις οδηγίες των δασκάλων των παιδιών σας. Το υλικό που τους αποστέλλουν θα εμπλουτίζεται συνεχώς και θα τα κρατά σε μια επαφή με το σχολείο που τους δυσκολεύει τη ζωή γιατί έχει κόπο, αλλά για κάθε παιδί αποτελεί μια σταθερά και τώρα ειδικά την έχει μεγάλη ανάγκη.

Θα είμαστε σε επικοινωνία όλο αυτό το διάστημα.

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Κρητικού Αλεξάνδρα

Αποστολή Ηλεκτρονικής Διεύθυνσης γονέα/κηδεμόνα

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες

Για να είναι εφικτή η άμεση επικοινωνία από τη Διεύθυνση του σχολείου με την οικογένεια κάθε μαθητή/τριας, παρακαλούμε να αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του σχολείου:

mail@2dim-rafin.att.sch.gr

τα εξής στοιχεία:

Όνομα μαθητή/τριας, τμήμα στο οποίο φοιτά και e-mail επικοινωνίας γονέα/κηδεμόνα.

Τα στοιχεία αυτά θα παραμείνουν αποκλειστικά στη διάθεση του σχολείου και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των μαθητών μας.

Η Διευθύντρια

Κρητικού Αλεξάνδρα

Oδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι

Το «Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στην Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση [Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α] του Πανεπιστημίου Κρήτης, δημιούργησε ένα video με θέμα: «Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι» με βάση το πλαίσιο του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.

Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες

Με στόχο τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, σας διαβιβάζουμε Οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας με θέμα:
«Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι, στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης
για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στις σχολικές μονάδες και την
κοινότητα»

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΕΟΔΥ Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων λόγω Κορονοϊού

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες

Σας ενημερώνουμε ότι Κοινή Απόφαση των υπουργών Παιδείας Ν. Κεραμέως και Υγείας Β. Κικίλια, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, προβλέπει την απαγόρευση λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων.

Το μέτρο ισχύει για 14 ημέρες, και συγκεκριμένα από αύριο Τετάρτη 11/3 μέχρι και την Τρίτη 24/3/2020 κι έχει ως στόχο την πρόληψη εξάπλωσης του κοροναϊού.

Θα σας ενημερώσουμε για οτιδήποτε νεότερο.

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Κρητικού Αλεξάνδρα

Oδηγίες από τον ΕΟΔΥ σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό 2019-nCoV στις σχολικές μονάδες

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, οι Κινεζικές αρχές ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) σχετικά με συρροή περιστατικών πνευμονίας άγνωστης αιτιολογίας, που εκδηλώθηκε στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei στην Κίνα. Στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η απομόνωση ενός νέου ιού από κλινικά δείγματα των ασθενών, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το παθογόνο αίτιο της συρροής. Ο νέος ιός, ο οποίος πήρε το προσωρινό όνομα 2019-nCoV, ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών, στην οποία ανήκουν ιοί που προκαλούν λιγότερο σοβαρή νόσο, όπως το κοινό κρυολόγημα, αλλά και άλλοι που προκαλούν σοβαρότερη νόσο, όπως οι ιοί SARS-CoV και MERS-CoV. Περιστατικά λοίμωξης από το νέο κοροναϊό έχουν καταγραφεί κυρίως στην Κίνα και άλλες χώρες στην Ασία, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά περιστατικά λοίμωξης από το νέο κοροναϊό στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Σκοπός των οδηγιών αυτών είναι η ενημέρωση των εργαζομένων και των μαθητών των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, των φροντιστηρίων και γενικά των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας, σχετικά με τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV, τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη από αυτόν.
Α. Πληροφορίες για τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV
Ο 2019-nCoV είναι στέλεχος κοροναϊού που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο. Με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι πιθανό ότι αναπτύχθηκε αρχικά σε κάποιο ζωικό είδος και στη συνέχεια πέρασε στον άνθρωπο.
Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο νέος κοροναϊός πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών). Ο χρόνος επώασης της νόσου, δηλαδή το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί και υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες (μέσος χρόνος επώασης περίπου 5 ημέρες).
Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο πυρετός. Άλλα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η λοίμωξη είναι βήχας, φαρυγγαλγία, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή, ή δύσπνοια. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πνευμονία με σοβαρή οξεία αναπνευστική δυσχέρεια και να χρειαστεί νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένοι πιθανώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης. Μέχρι στιγμής, το ποσοστό των περιστατικών που είχαν θανατηφόρο κατάληξη είναι περίπου 2%.
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια που να προσφέρουν προστασία έναντι των κοροναϊών.
Β. Ειδικά προληπτικά μέτρα για την αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του νέου κοροναϊού 2019-nCoV εντός των εκπαιδευτικών μονάδων
 Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας (π.χ. μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, εργαζόμενοι, κλπ.) με ιστορικό ταξιδιού στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei στην Κίνα, ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής* με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14 ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, να απέχουν από τα μαθήματα ή την εργασία τους, μέχρις ότου παρέλθουν τουλάχιστον 14 ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους από το ταξίδι στην πόληWuhan (ή σε περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού) ή την ημερομηνία τελευταίας στενής επαφής τους με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από το νέο κοροναϊό 2019-nCoV και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.
 Μέλη της εκπαιδευτικής μονάδας με ιστορικό ταξιδιού στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei στην Κίνα, ή άλλεςπεριοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής* με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων 14
ημερών, που εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κλπ.), θα πρέπει άμεσα να απομονωθούν και να υποβληθούν σε ιατρική εκτίμηση το συντομότερο δυνατό. Πριν την ιατρική εκτίμηση, συστήνεται τηλεφωνική ενημέρωση του ιατρού και του ΕΟΔΥ( τηλ. 2105212054) σχετικά με το περιστατικό. Σε περίπτωση που εμφανίζουν σοβαρή νόσο, θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το ΕΚΑΒ και ο ΕΟΔΥ. Η έγκαιρη ενημέρωση των ιατρών, του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ αποσκοπεί στη λήψη των κατάλληλων μέτρων και την αποφυγή του ενδεχομένου έκθεσης άλλων ατόμων.
Γ. Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κοροναϊού 2019-nCoV, στο περιβάλλον των εκπαιδευτικών μονάδων (σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με ΑΔΑ: ΨΠΗΗ465ΦΥΟ-ΑΒΕ).
Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.
1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
 Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
 Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό,με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
 Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
 Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
 Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμάτων.
 Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.
2. Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:
 Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
 Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
 Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται.
 Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.
—————————————————————————————————————————–
*Σημείωση: Ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον 2019-nCoV ορίζεται:
o Επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο, με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον 2019-nCoV, διάρκειας τουλάχιστον 15’, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή
o Παραμονή στον ίδιο κλειστό χώρο με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον 2019-nCoV για περισσότερο από 2 ώρες

 

Διακοπή λειτουργίας των σχολείων του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου

Αγαπητοί γονείς,

σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του Δημάρχου Ραφήνας κ. Μπουρνούς Ευάγγελου, τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου δε θα λειτουργήσουν για 3 ημέρες (από Τετάρτη 11/3 έως και Παρασκευή 13/3/2020).

Δράσεις για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς και μαθητές να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Στο σχολείο  μας πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας διάφορα:

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου σε συνεργασία με την Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό μίλησαν στα παιδιά, τα βοήθησαν να διαχωρίσουν το bullying από τα απλά πειράγματα ή τις περιστασιακές αντιπαραθέσεις τους. Επίσης, τους έδειξαν ταινίες και animation για να κατανοήσουν τι σημαίνει «Σχολικός Εκφοβισμός» και τι πρέπει  να κάνουν, αν τυχόν τους συμβεί. Σε άλλες τάξεις οι εκπαιδευτικοί, αφού διάβασαν, συζήτησαν σχετικές ιστορίες από το βιβλίο της ΕΨΥΠΕ «Μη φοβάσαι! Μίλα!», ζωγράφισαν συνθήματα, δραματοποίησαν τους ρόλους «θύτης», «θύμα», «παρατηρητές» και πρότειναν τους ενδεδειγμένους τρόπους για να σπάσουν τον κύκλο της βίας.

Ασφαλώς, η ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από το θέμα του Σχολικού Εκφοβισμού δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά συνεχίζεται…

Στον παρακάτω σύνδεσμο τα παιδιά μπορούν να ξαναδούν προτάσεις διαχείρισης του Σχολικού Εκφοβισμού:

https://www.youtube.com/watch?v=l9UClj6HbnM